mandag 21. april 2008

5 sanger i min regi

En av de kunstarter jeg ikke behersker noe større, er musikkens edle kunst - jeg har rett og slett aldri lært å spille noe instrument (om du ser bort fra et skoleår med blokkfløyte, og det anbefaler jeg at du gjør) og litt sporadisk nynning i nuet. Det forhindrer dog ikke begeistrede sjeler som min egen å flyte høyt i taket ved fantasier om egne kunstverk, dersom sjansen bare hadde vært der. Særlig farer tanken gjennom meg når jeg nynner, for rett som det er kommer jeg på en melodi som er så uhørt fin at det nesten gjør vondt, men når jeg tenker etter, vet jeg faktisk ikke om en eneste studioversjon som er å oppdrive på cd. De fleste sangene har jeg hørt gjennom film, følgelig blir det mye svenskt, men et lydspor er likevel umulig å få tak i. Derfor; her er listen over 5 sanger jeg er svært glad i, som jeg ville spilt inn på cd hvis jeg hadde fått lov:

Sjung du min dal (tårnrosdalens frihetssång. hentet fra filmatiseringen av Lindgrens brødrene løvehjerte. fransk folkemelodi)
Early One Morning (engelsk folkemelodi.)
Den förste gong jag såg dej (ja, hvem er dette?)
Nature Boy (det finnes ingen vakre innspilninger, som jeg har hørt. Alle overdriver rytmen eller leker kreativ med melodien - som om ikke den var nok i seg selv.)
til ungdommen - Nordal Grieg. (har hørt at Bjarne Brønbo har en fin versjon av denne, men det tror jeg ikke helt på før jeg hører det.)

forestill dere melodiene med strykere, akkustisk gitar og kanskje fløyte. det skal være stillferdig, vakkert og med riktig rytme. Det ville blitt nydelig, tro meg.

4 kommentarer:

 1. Atle har kontakter i musikkbransjen, så du får utnytte ham. Lykke til !

  SvarSlett
 2. Haha! Sant nok, han har jo allerede fått meg involvert som englekor. Men nei, jeg tror nok det forblir på fantasinivå. Han får heller videreføre informasjonen til noen som måtte drive med musikk på seriøst plan, at de burde spille inn tårnrosdalens frihetssång!

  SvarSlett
 3. Og orakelet svarer....:)
  http://www.youtube.com/watch?v=mbTNxU7W-CM Den førsta gong jag såg dig, med Ernst Hugo Jarregard, ble ikke den brukt i en hasse og tagefilm mon tro? Men akkurat den sangen finnes i et utall varianter, Christer Sjøgren(ja nemlig, han ja!) har en versjon
  Nordahl Griegs Til Ungdommen vet jeg finnes i minst to versjoner, en med Herborg Kråkevik, og så med Kim Larsen, personlig foretrekker jeg liveversjonen med Kim Larsen
  http://youtube.com/watch?v=5ZYShyoemhE

  SvarSlett
 4. Kim Larsens duger, det er sant. Herborgs er forferdelig - makan til blodfattig og urytmisk utførelse skal en leite etter. Dessuten har hun jo vingeklippet og redusert sangen til en søt sang om å være snill mot hverandre! Finnes det nød og sult, skyldes det svik! Knus det, i livets navn skal urett falle - solskinn og brød og ånd eies av alle!

  Og jovisst brukes "Den första gong jag såg dig" i en Hasse&Tagefilm, nærmere bestemt "slipp fangene løs det er vår" (og det er det jo). Tusen takk, nå vet jeg hva jeg skal lete etter! Kanskje jeg må finne en annen sang til listen?

  SvarSlett