Jeg har forresten noe på hjertet. Jeg er misfornøyd med Spam. Hvor kommer det fra?
De siste ukene, omtrent samtidig med at windows døde, men det har sikkert ingen sammenheng, har jeg fått små kommentarer i kommentarfeltet mitt med jevne mellomrom. Det er som regel ulike folk som ber meg sjekke ut en link på engelsk, noe jeg klok av skade unngår. Særlig skeptisk ble jeg etter å ha sjekket ut avsenderen første gang kommentarene kom, og oppdaget en blogg med èn post, om dinosaurer. Ikke at det er noe galt med dinosaurer, men noe i meg mumler at det kanskje er noe galt med mennesker som oppretter en blogg, limer inn en tekst om dinosaurer, for deretter å forsure hele resten av bloggverdenen. Hvorfor gjør en sånt? Hvilken glede har mennesker av å sende meningsløse linker til fremmede mennesker, linker som bare forsurer tilværelsen? Det er merkelig, uforståelig, og jeg håper det en dag er en utdødd rase. Jeg savner ikke T. Rex, skjønt Jurrasic Park nesten lurte meg en periode, og jeg kommer ikke til å savne disse heller.
Når det er sagt vil jeg oppdatere litt, formidle hvordan livet og ubuntu fungerer sammen. Som jeg allerede har informert om, så inngikk jeg en avtale med min venn Terningsstrikkende Terje om å notere ned alle ting som er vanskelige, og for hyggelighetens skyld også alle ting som er trivelige og kjekke, som kan fungere som reklame for antikapitalismens løsninger. Terje skal selvsagt få informasjonen, men fordi bloggen er mitt område, og jeg her kan fortelle hva som helst, og litt fordi så mange mennesker omkring meg spør hvordan jeg liker linux, skal jeg berette om alle krangler og forsoninger jeg har hatt med maskinen min den siste måneden.
Ubuntu og jeg hadde litt problemer med å finne oss til rette i vårt nye forhold. Det jeg trodde skulle bli vanskelig, som å installere nye ting og lære seg de enkleste kodene i terminalvinduet, viste seg å være enkelt. Jeg har en liten, hvit papirlapp hvor det står punktvis hvilke koder en skal bruke, og skjønt denne har vært veldig trygg og fin har den egentlig ikke vært nødvendig. Det finnes en internettside kalt
ubuntu forumshttp://www.blogger.com/img/gl.link.gif, ganske enkelt diverse diskusjonsforumer som består av gamle, kloke linuxbrukere og nye, nysgjerrige linuxentusiaster som meg selv. Ved hvert problem jeg har møtt på, har jeg søkt "how to
ettellerannet in ubuntu", og jeg har funnet den forumposten som handler om akkurat dette problemet, og oppfølgende svarposter som handler om hvordan løse dette problemet. Problemene jeg har møtt på, har vært av typen "hvordan bruker jeg Ipod i ubuntu, når apple lukker alt?", "hvordan åpner jeg rar.filer?" og "hvordan gjør en ulovlige aktiviteter som å laste ned musikk?". Det siste spørsmålet var verre enn de andre, for selv om det går an, ad vanskelige veier, å installere programmer som utorrent, finnes det andre og bedre programmer som er mer ubuntuvennlige, og disse må en ha litt veiledning for å vite at eksisterer. Jeg søkte råd hos litt forskjellige folk og fikk flere gode tips, men det som fungerte best til nå var ktorrent. Dette likner utorrent, men er en langt nærmere venn av ubuntu.
Andre problemer jeg har støtt på, er mer tekniske problemer. Dette har overrasket meg storlig, og er vel hovedsaklig kilden til kranger med Ladyen om dagen, for jeg har alltid levd under inntrykket at Linux skulle fikse en del teknisk tull, og i stedet virker det som om det er blitt mer av det. Nå skal det sies at det kan være at det er datamaskinen min som er i stykker, (Ltasten har nylig gått til sporadisk streik) men dette at maskinen min rent teknisk på enkelte områder fungerer dårligere enn før, er informasjon og erfaring jeg tror kan være nyttig for andre, nye ubuntubrukere.
Cdromstasjonen min var småsyk under windows, den kunne ikke lengre brenne ut plater. Dette var en sykdom som begynte i det små, det hendte den ikke maktet å brenne ut mptrefiler, men de siste månedene har den ikke tålt synet på backupcder en gang, det være seg på vanlige cder eller DVDcder. Jeg hadde i grunnen avfunnet meg med at brennefunksjonen var skadd, særlig fordi dette ofte går i stykker på vaklevorne bærbare pcer, og resten av cdromfunksjonene fungerte jo utmerket.
Inntil jeg fikk ubuntu, i hvert fall. Nå skjønner maskinen min
bare kjøpte musikkcder. Den forstår ikke cder skapt av folket, ikke en gang backupcder, den klarer rett og slett ikke lese noen som helst informasjon på dem - den påstår at det ikke finnes noen cd. Veldig merkelig, og alle jeg har spurt avfeier det med at det er maskinen som er i stykker. De har nok rett, men det er merkelig at windows klarer det som ubuntu ikke får til.
Et annet problem med cdromstasjonen, er at den ikke klarer å lese DVDer. Riktignok skjønner den at det er en film i stasjonen, men jeg har enda ikke funnet noe program som gjør det mulig å spille dem av. Jeg har søkt omkring på forumene, og installert både ffmpeg (første forslag) og VLC (Verdens beste musikkprogram, jeg vet det av erfaring), men fremdeles påstår den at "Pride & Predjudice" og "Hum Tum" er uleselige. Dette innbiller jeg meg at det finnes en løsning på, men jeg har enda ikke funnet den, og dette er det første problemet jeg virkelig ikke har klart å løse på egenhånd. Kanskje datavenner kan filosofere litt over ulike problemstillinger som
kan være årsaken? Kan det være at viruset hos windows ødela noe vitalt, eller kan det være at maskinen ikke tålte gjenopplivingen? Kanskje den fikk for lite oksygen under reinkarnasjonen?
Maskinen min er veldig mye treigere enn den var med et noenlundre friskt, småforkjølet windowssystem. Med jevne mellomrom, og så vidt jeg forstår ikke nødvendigvis som et resultat av tungt arbeid jeg ber den om å utføre, henger den seg fullstendig opp. Særlig internett synes den er vanskelig å fordøye, og gang på gang har jeg vært til å ta ut strømledningen og trekke ut batteriet, for å restarte den på det viset. Dette er sånt jeg innbiller meg at er usunt for en datamaskin, men om maskinen hakker og hakker på det samme sporet i eviglang tid, vet jeg ikke om noe annet som hjelper. Av alle problemene jeg har støtt på, er nok dette det merkeligste. Det plager meg ikke veldig, men jeg blir litt småbekymret, for hadde jeg hatt windows, ville jeg trodd at maskinen min var veldig, veldig syk. I følge alle mennesker skal maskinen min være trygg for både fragmentering og virus, hva er det da som er skyld i at den er så sliten?
Det er i korthet de første ekteskapelige kranglene med meg og ubuntu. En fast leser vil kjenne til min lidenskap for lange og utfyllende lister, og det vil neppe komme som noen overraskelse at jeg har tenkt på en liste til alle pedagogiske linuxentusiaster, en liste over alle råd og tips en trenger og har bruk for når en legger i vei. Hvor nyttig den er, vet jeg ikke, for den er ikke veldig lang, og den er preget av mitt private forhold til Lady Lazarus, men det er nå en liste likevel, over alle ting jeg har hatt virkelig bruk for den siste måneden. Alt i alt, og så anonymt jeg kan klare, ser den slik ut:
1. Lær en nybegynner å bruke terminalvinduet. En kan bruke pakkebehandlerprogrammet, men i mitt tilfelle virket det ikke helt som det skulle, og terminalen var uansett koselig og effektiv når en først ble kjent med det. Dessuten hender det ofte, i hvert fall hvis jeg skal tro ubuntu forums, at terminalvinduet er sikrere og mer effektivt, en ender gjerne opp der før eller senere uansett, og da er før best. De viktigste kodene en trenger er så langt "sudo aptitude search
ettellerannet" og "sudo aptitude install
ettellerannet. I tillegg er det veldig godt og trygt å kunne koder for lister, samt koder for å slette viktige ting - bare så en er bevisst hva en skal unngå å trykke inn.
2. Fortell vedkommende om Ubuntu Forums, og oppfordre vedkommende til å bruke google aktivt. "how to in ubuntu" fungerer nesten bestandig, og som regel står det enkle veivisere til hvordan gjøre det også. Kodene over, når de trengs, er nesten alltid skrevet inn i andre folks veivisere, men det er kjekt å kunne gjenkjenne dem.
3. Gjør oppmerksom på at en må installere en del nye ting i løpet av den første perioden, sånne ting som windows gjerne har innebygget. Rar.filene er et godt eksempel på sånt en plutselig ramler borti og ikke aner hvordan en skal få til å fungere.
4. Lag en liste over programmer som er hyggelige i ubuntu. Fortell om nedlastningsprogrammer, diverse avspillingsprogrammer, Amsn og andre ting en bruker jevnlig, men som liker ulike operativsystemer.
Det finnes nok mer, men foreløpig får dette holde. Jeg burde kanskje ha funnet et femte punkt, bare for å opprettholde vanen med å ha fempunktslister, men denne gang tror jeg at siste punktet kan stå åpent, til noen andre som kanskje også har nyttige erfaringer. Jeg er for deling og sånt, deling av nesten alt. Og det er tross alt påske.