fredag 15. februar 2008

den skumleste svarte boksen

I dag har jeg lært meg enda en banebrytende datateknologisk sak. Jeg har sittet i mange timer sammen med min venn Terningsstrikkende Terje, som også er en særdeles teknologisk venn med Tålmod, og han har lært meg å bruke terminalvinduet.

Terminalvinduet er den lille, som regel svarte boksen som alle dataflinke mennesker bruker i stedet for å bruke alle de vanlige omveiene som gir mening for datatosker. I terminalvinduet skriver en inn bittesmå kommandobeskjeder til maskinen, gjerne forkortet til "cdm", "ls", "sudo", rm, mv og liknende, hvorpå maskinen gjør avanserte ting i bakgrunnen på maskinen. Jeg har vært veldig, veldig engstelig for "den lille svarte boksen" veldig lenge, og det er et stort personlig skritt å lære seg enkle kommandoer herfra.

Min nye ubuntuboks er hvit, men vanligvis ser terminalvinduet omtrent slik ut:(bare slik at alle forstår hva jeg snakker om. Dette er den skumle, svarte boksen.)

I hvert fall, i dag har jeg lært å installere (!) nye programmer (!) i den skumle svarte boksen, terminalvinduet. (Det later til at ting blir skumlere når en ikke våger nevne den ved navn, hvilket vakkert er poengtert i Harry Potterserien). For å få til dette, måtte jeg lære om pakkehåndtering, diverse forkortede kommandoer og ikke minst, jeg måtte lære å gjøre noe nytt og skummelt helt alene. Jeg har nemlig, nå nettopp, installert et program helt på egenhånd. Meget stolt av meg selv i dag.

6 kommentarer:

 1. Åja...er det UBUNTU du har begynt å bruke? Det er tilogmed for skummelt selv for meg, kubuntu derimot, ligner nok på windows i grensesnittet, til at jeg syntes det var behagelig å bruke.

  SvarSlett
 2. Ubuntu, så absolutt, og jeg kjenner ingen andre alternativer. Kubuntu, sier du? Høres ut som en videreutviklet versjon av min sak? I hvert fall, samtlige datafolk har prøvd å prakke på meg ubuntu, så jeg gikk egentlig ut i fra at det var det letteste. Og så langt fungerer det utmerket. Du kjenner meg, jeg elsker å lære nye og skumle ting som jeg får til, og til nå har maskinen vært full av dem, artige, artige ting som terminalvindu. Det eneste som er rart og sørgelig foreløpig, er at cdromstasjon nekter å godta brente cder. Veldig, veldig merkelig, ettersom linuxprogrammer liksom skal godta ting windows protesterer på? Jeg skal i hvert fall plage orakeltjenesten eller terningsstrikkende Terje til vi finner ut hva det går i, om maskinen ikke tålte omskiftningen, eller om det er en innstilling den ikke liker.

  SvarSlett
 3. Ikke sant? Nå for tiden er jeg verdens tøffeste. Jeg er blitt teknisk.

  SvarSlett
 4. Haha- dette er verdens søteste post. Om du er i Trondheim i påsken (for det er jeg), så skal jeg installere tog i terminalen din. Den blir ikke skummel lenger da. Det er sånne ting Berge har installert på serveren vår for å glede Wilhelm (c;

  SvarSlett
 5. Tog? Ojsann. Alt de to kan. Jatakk, tog høres artig ut! :)

  Og påsken? Det kan være, jeg har litt løse planer. Men om du kommer, er det godt mulig jeg blir her! Jippi!

  SvarSlett