søndag 6. januar 2008

I hvilket univers?

Glad, glad, glad!

Det kan sies så mye om ulovlig nedlastning og piratkopiering og den magiske, kommunistiske og nydelige idèen det hele er. Vanligvis finner jeg meg selv på barrikadene til alle pirater, jeg skaffer det meste jeg ønsker meg fra piratbay fremfor platekompaniet. Men det gjøres unntak, og akkurat nå hører jeg på min nyeste plate i plateform, og jeg kjenner fryden i hele kroppen. Dette har jeg ønsket meg lenge, men jeg har, ettersom jeg er pirat helst, og student alltid, ventet på et tilbud. Og nå kom tilbudet, og jeg hadde penger. Og hva er det jeg har skaffet meg? Jeg har begynt mitt lenge planlagte oppsparingsarbeid, jeg har tenkt å ta igjen Atles tapte platesamling. Eller deler av den. Jeg har omsider skaffet meg mitt desidert favorittalbum av The Beatles, hvor hver låt er en perle, hver tone gjør meg glad, og det er før spornummer tolv, som er den Beatleslåten jeg er aller, aller gladest i.
Om folk er glad i Beatles, slik jeg er, anbefales folk forresten å ta turen på kino, så sant en har råd og den fremdeles går på lerretene. Mens alle jeg kjenner løp for å se filmatiseringen av Phillip Pullmans "The Golden Compass", ruslet min kusine og jeg rolig inn for å se "Across The Universe", en søt musikal om Jude som forlater Liverpool til fordel for det store utland, les USA. Her treffer han fine venner, en søt dame, og vi snakker sekstitallet her, vi snakker drømmer om revolusjon, vi snakker motstand mot Vietnamkrigen, vi snakker opprøret i Detroit, vi snakker dop og alkohol og psykedeliske farger og mer enn noe annet snakker vi Beatles. Legg merke til navnet på hovedpersonen, og jeg nevner flere; Prudence, Lucy, Max, Mr. Kite, (Sexy) Sadie... Låter kjent? For hvert eneste navn i denne filmen er hentet fra Beatles' sangtekster. Og ettersom det er en musikal, kan du jo tenke deg hvem som har skrevet musikken også? Beatlesmusikk er som regel overtolket og covret ihjel, likevel presterer denne filmen å by på tolkninger som får det til å gå kaldt nedover ryggen min. Det skal også sies at de maktet å kjøre unna de verste, overspilte sporene. Noen slagere var påkrevd, men stort sett byr filmen på sanger som kun en kjenner vil kunne gjenkjenne (Jeg dro straks hjem og piratstjal lydsporet.) I det hele tatt er denne filmen en stor hyllest til Beatlesuniverset, og en verdig hyllest til den tøffeste musikken i verden, så løp og se! Eller piratlast den ned, men da må du ha et anstendig lydanlegg i tillegg.

I mellomtiden kan du jo høre Jim Sturgess synge min favorittsang - jeg bokstavelig talt hoppet i stolen da den kom - og se den andre traileren til filmen.

6 kommentarer:

 1. Jeg skal SE den filmen! I kveld helst, om ikke vegard setter seg på bakbena. Men han elsker jo musikaler, så hvor vanskelig kan det bli.

  SvarSlett
 2. Reklame på nett er ypperlige ting! Kos deg masse, og dra for all del Vegard med deg. (liker han musikaler, forresten? Dra ham med en søndag, så mikser vi musikalkveld igjen!) ...og fortell meg hva du synes etterpå.

  SvarSlett
 3. Hehe, kanskje jeg får lurt ham med, men han er litt sjenert (!), så vi får se! Skal gi deg fullstendig rapport når jeg har sett filmen.

  SvarSlett
 4. vi kan jo snakke varmt og lenge om den etterpå, på søndag. Jeg planlegger uansett å kjøpe den inn, for deretter å tvinge hele resten av søndagsgjengen til psykedelisk Beatlesaften. Den må bare komme på dvd først :)

  SvarSlett
 5. Jaha ja, så var det å få tid til å komme seg på kino da....sannsynligvis har filmen kommet ut på dvd lenge før man får summet seg til å organisere barnevakt og har jobbvakter som passer....

  SvarSlett
 6. I så fall må du sørge for å ha et anstendig lydanlegg til rådighet, for musikken er halve gleden. Finnes det ingen tolvåringer du kan utnytte for en tohundrelapp i nabolaget?

  SvarSlett