mandag 30. november 2009

julebidrag 99

Første desember! Første desember, og treffende nok falt den første snøen natt til i dag. Mine venner gir seg selv endelig lov til å spise pepperkaker og kakemenn, samt drikke julebrus og gløgg. Og jeg? Jeg spiser også julekaker, men først og fremst får jeg lov til å spille av den mappen som på maskinen min heter julemusikk. Jeg får lov til å spille The Pogues & Kirsty McColls Fairytale of New York. Jeg får lov til å få klump i halsen av Bob Geldofs "tonight thank God it's them instead of You!" Og ikke minst, jeg får lov til å rote frem mitt eget bidrag til musikkhistorien, som en av tre elleveårige engler. I 1998 ble det som nevnt hver eneste jul, utgitt en bergensk julesingel til inntekt for slumsøstrene. Den første låten het "jul i Bergen", og var en bergensk versjon av Piken Med Svovelstikkene, komplett med Christian Michelsen, Rasmus Meyers allé og Lille Lungårsvannet, for ikke å glemme - englene.

Men det kom en julesingel til, som færre har hørt om. Den kom i 99, og var siste gang folk greide å få sammen nok dugnadsmennesker på kort nok tid til at prosjektet kom i land i tide. Og selv om denne singelen ikke er fullt så julete som et bergensk H. C. Anderseneventyr, og selv om jeg engang sa at den ikke er i nærheten av like bra som den første, er det fullt ut fine melodier med tekster om snø og engler og fabeldyr, og for meg er den like nødvendig å høre denne som dens forgjenger.

Mannen som skrev, spiller gitar og synger er Frode Bodin. Og den tredje låten på singelen ligger ute på Youtube;

2 kommentarer:

  1. Pussig å lese om dette i dag.. , den godeste Frode var nemlig innom her hos meg i går, og fikk med seg siste resten av lageret med julesingler som har ligget i en kasse de siste ti årene. Det ble forresten laget en julesingel til år 2000 også, den ble ferdig og altting, men posten klarte det fantastiske kunststykket å rote vekk kassene med 500 singelplater som skulle til bergen, de ble funnet igjen på et lager i oslo i romjulen, men prøv å selge juleplater i januar...det er ikke enkelt, og selv om posten innrømmet at de hadde tabbet seg, og betalte for pressingen av platene, var det dette som ble spikeren i kisten for prosjektet den bergenske julesingle...

    SvarSlett