lørdag 1. desember 2007

advent

De siste atten månedene har lært meg at jeg har tatt feil i årevis. Jeg har nemlig levd i den villfarelsen at jul er et onde som prakkes på oss hver desember, julen er en ubehagelig stressfaktor i alt mørke og gråheten, en stressfaktor som på ingen måte veies opp for de små lysglimtene av koselighet. Jeg kunne ikke tatt mer feil.

I dag hadde jeg den første eksamenen, og som alltid innser jeg i ettertid at det egentlig gikk helt greit. Syntaks og morfologi er egentlig logiske og veldig morsomme ting, og litteratur er jo faktisk faget mitt.
Men da jeg kom hjem! Da ventet en overraskelse. En stor og varm og fin, fin, fin overraskelse fra min mor, som denne gangen har overgått seg selv over alle grenser.

Hun vet at jeg egentlig ikke er helt kalendertypen, så det prosjektet har hun oppgitt. Derimot nekter hun å oppgi tradisjonen med å gi barna, inkludert meg, en strømpe på første desember, og det er jeg veldig glad for. I år sendte hun derfor en strømpe til meg, uten å ane at jeg skulle ha eksamen først og at den derfor i år ville bli ekstra verdsatt - og hvilken gullstrømpe det var!

Ikke bare glitret den, helt bokstavelig, av diverse paljetter og annet horibelt krimskrams som gjør meg ør av fryd, den inneholdt en liten formue av alt sånt som en student i eksamenstiden har bruk for,
Den inneholdt et sjal som er perfekt til meg, og herved oppgradert til mitt peneste. Den inneholdt masse nam, og da min type nam, en tradisjonell kjærlighetssak, masse fruktkarameller og en sjokoladebit. Den inneholdt en hundrelapp som kommer vel med i eksamenstidens og ikke minst adventstidens ville innfall, og til sist, en såpe fra den herligste såpebutikken jeg vet i hele verden, en såpe med navnet "ubetinget kjærlighet". Om ikke glittersokken varmer tærne mine, så varmer den hjertet!

For øvrig, advent markeres med mer enn bare glitter og varm, varm hjertefølelse. De fleste, i hvertfall blant dem jeg kjenner, har noen faste desemberrutiner, noe de gjør bare i desember og som for dem markerer starten på advent. Det dreier seg gjerne om julemarsipan, eventuelt pepperkaker eller gløgg, og svært ofte er det et spørsmål om julebrus. Noen gleder seg til å lese akkurat den boken, eller gjøre akkurat de tingene - førjulsrutiner som skaper stemning og kos.
Jeg har en sånn jeg også, en ting jeg oppdaget som helt nødvendig det første året på videregående. Det fineste jeg vet ved hele juletiden, advent, julaften, festmat og gaver inkludert, er nemlig musikken. Hvert eneste år gleder jeg meg derfor voldsomt til første desember, for da har jeg lov til å sette på julesangene, og da synker ventetiden inn i meg og magen min.

La meg presisere at det ikke handler om julesalmer. Jeg kan i grunnen ikke fordra de klassiske julesangene som hører til juletrevandring, de som står i sangbøkene og som er det nærmeste vi kommer en norsk, levende folkedans. Jeg snakker selvsagt om radiomusikken, jeg snakker om rockelåter fra sytti og åttitallet først og fremst, jeg snakker om de sangene som Absolute Music, McMusic og alle andre samlealbum tjener rått på hvert år. Jeg har, ikke overraskende, en liste over sanger jeg må høre, og her er samtlige sanger presentert, med en kort forklaring på hvorfor:

Fairytale Of New York - The Pogues m. Kirsty McColl.
Dette er den fineste julesangen av alle, og det fullstendig uten sammenlikning. De fleste julesangtekster som skal ta opp et eller annet alvorlig tema, gjerne blir platte og fylt med klisjeer. I løpet av 4 minutter og 30 sekunder klarer denne sangen å gjøre en kjærlighetsfortelling tilknyttet julen aldeles episk, og den etterlater meg med klump i halsen hver gang jeg setter den på første desember.

2000 Miles - The Pretenders.
Nå kan det innvendes at dette ikke direkte er en julesang, men til gjengjeld er det er en sang full av barndom. Når jeg var ganske liten, gikk et tvprogram som het "pickup", som sendte gamle musikkvideoer. Min far var temmelig glad i både musikk, nostalgi og artige videoer, han spilte følgelig inn alt. En ting er at sangen er fantastisk, men viktigere er det at musikkvideoen er en kvinne på vandring i snøen, som etterhvert får besøk av diverse skogsdyr, og som til slutt fryser i et glansbildemotiv - julestemning i margen.

I Wish I had a River - Joni Mitchell
Jada, det kan innvendes at heller ikke dette er en sang om julen, snarere om være deprimert og stå fullstendig utenfor julestemningen til alle rundt, men det er jo Joni Mitchell! Det er jo nydelig! Og det er så veldig jul.


Merry Xmas (War is Over) - John Lennon og Yoko Ono
En langt mer tradisjonell julesang, og her finner vi alle eksemplene på platte klisjeer som følger med julemotivet. Jeg nyter hvert sekund.

Do They Know It's Christmas Time? - Band Aid (1985, selvsagt.)
Om kjæresteparet over er klisjefylt, er de reneste lyrikken sammenliknet med dette. Dette er sangen som vil at du skal "våkne opp og tenke selv", og det finnes knapt en sang som egger meg mer til Øverlands søvn. Jeg lever 11 måneder i året som god kommunist, jeg stiller kritiske spørsmål og ser konspirasjoner overalt. I desember, nettopp som jeg burde "våkne" og huske på at det finnes dem som hverken får snø eller mat, nettopp da velger jeg den romantiserte, idealiserte og helt sikkert blåøyde historien om Bob Geldof som satt i sofaen og deppet, skrudde på tven og oppdaget at noen sultet ihjel - hvorpå han gjorde et ærlig forsøk på å redde verden. Jeg glemmer bestemt at han tyve år etter forsøkte å melke sangen og statusen for enda mer penger, og at han, dersom han oppriktig ønsket å endre verden, kunne ha meldt seg inn i et kommunistparti og prøvd å endre maktforholdene. Tilbake står en deilig, deilig klisjè, som jeg nyter og nyter og stemmer hjerteskjærende i; "tonight thank God it's them in stead of You!"

Merry xmas Everybody - Slade
Dette er rockelåten sin, det. Jeg venter i spenning på det endelige skriket mot slutten, "it's chriiiiiiiiistmaaaaas!" og julen blir ikke komplett uten.

When She Came Home For Christmas - Mew
I fjor vinter oppdaget jeg denne, og den handler søren ta om meg og mitt. Jeg elsker når sanger handler om meg og mitt. Derfor også den siste på listen, denne gang;

Jul i Bergen - Asgeir Eide Olsen (julesingel 98)
Da jeg var elleve, startet Asgeir Eide Olsen og Atle Engelstad et juleprosjekt. Prosjektet gikk ut på at de skulle lage en platesingel med tre låter skrevet av Eide Olsen, og alle som deltok skulle jobbe på dugnad, og inntektene av platen skulle gå til Slumsøstrene i Bergen. All den tid jeg allerede den gang hadde mine kontakter, ble jeg spurt om jeg og noen venner hadde lyst til å delta - en manglet et englekor. Sangen handler om en bergensk versjon av piken med svovelstikkene, og vi engler står over Ulriken og synger vårt beste. Det jeg husker best, er at etter to timer i studio var jeg grusomt tissetrengt, og enda skulle vi synge mer, for en av oss - mulig meg, som et resultat av min situasjon - sang så grusomt surt. Det var herlig, det var lærerikt og det bandt oss tre jenter sammen for en lang, lang periode. (Jeg skal i bryllup til en av dem bittelillejulaften. Bånd mellom engler er vanskelige å bryte.)

Det hører forøvrig med til historien at platen ble en braksuksess, og alle platene ble solgt - det er derfor umulig å få tak i en original. I tredje klasse på videregående spilte jeg den for klassen i en adventsstund, og det viste seg at flere av lærerne mine eide platen fra den gang. Sangen ligger et sted på pirate bay, og ettersom jeg er medartist føler jeg ikke det minste skyld ved å være pirat - last gjerne ned og hør Engelen Engeline synge på ekte. Dessverre krasjet prosjektet to år senere, så det finnes bare to julesingler, og julesingel 99 er uansett ikke i nærheten av like bra.

Det finnes flere julelåter, men dem kan dere jo gjette dere til. Og jeg er alltid interessert i hva dere synes om utvalget mitt, er det låter dere savner, og som jeg eventuelt burde høre?

15 kommentarer:

 1. Hmm...så "Jul i Bergen" finnes på utorrent? Slett ikke verst, da anbefaler jeg også herved folk å laste den ned.
  Og Pogues sin fairytale of new york er fin, men en julesang som du glemte, er Jackson Browne sin "the rebel jesus" Ved siden av "jul i Bergen" er nok den MIN yndlingsjulesang. Last ned og nyt!

  SvarSlett
 2. Jeg tror i hvert fall den skal finnes, jeg har lagt den ut - men inntil noen laster den ned, vet jeg ikke om det virker. Forrige gang jeg prøvde, arresterte politiet hele Oink.

  The Rebel Jesus tror jeg er ukjent - skal straks prøve ut.

  SvarSlett
 3. beklager, jeg finner den ikke. Og jeg vil gjerne ha den sangen.

  vil du sende den til meg på mail eller no?

  SvarSlett
 4. Ingrid, "jul i Bergen er herved lagt ut på wwww.uhørt.no sine sider
  http://www.uhort.no/artist/nudenotnaked
  så der kommer den til å ligge denne måneden, enjoy!
  Engeline: Jeg har sendt "the rebel jesus" på mail til deg, så om ikke hotmailen din kødder seg, skulle du ha den hvert øyeblikk.

  SvarSlett
 5. Fantastisk! hotmailen min pleier ikke tulle, den er så stabil som noe lukket, kapitalistisk og teit programvare kan være.

  Og Ingrid, samt alle andre som måtte være interessert, om en ønsker julesangen på maskinen, så sender jeg den gladelig.

  SvarSlett
 6. Jeg har også blogget litt om julen nå:)

  Og du har helt rett i at "Fairytale of New York" er den beste julesangen.

  SvarSlett
 7. Strømpesøndag!!!
  nissen ble visst litt forvirret og stresset da han hørte at posten i Polen er stengt på lørdager.. Men strømpemandag funker det og!

  Men oi.. Er imponert og glad for deg!
  Grattis med overstått eksamen!

  SvarSlett
 8. Takk for det, sommerfugl! Og var det ikke det jeg visste, polakkene er sprø. Får du strømpe eller kalender på mandag, montro? Nissen kan jo umulig glemme deg helt? Ellers må du eventuelt gi meg beskjed, så kan jeg vikariere for ham.

  SvarSlett
 9. Nissemamma hun er jo alltid ute i god ti, å nissemammakalender er på plass. Men så er det nissepappaen som har ansvar forstrømpe og kalender 2. Og så vet du hvordan menn er...
  Men det kommer, det kommer!

  SvarSlett
 10. Godt å høre. Nissemammaer er forbløffende flinke på det viset, men pappaene er nå søte, de også.

  SvarSlett
 11. Åh, det var fint å vite! Jeg liker deg, Kaspar! Og jeg liker at du får julestemning av lese her. Hva sier du til en sinnsyk julepils med Sondre i desember en gang? Så kan jeg lese den sinnsyke fortellingen deres?

  SvarSlett
 12. 1. desember er ferdig for lenge sidan, men den jolestrømpa var jaggu døtte meg GOOOD!

  Har du høyrt "When she came home for christmas" frå albumet A triumph for man? Han er temmeleg annleis der enn på Frengers.

  SvarSlett
 13. jeg hadde juleavslutning med Ottar i går, og da pilte vi julesanger som var så fine at jeg måtte sitte og laste ned julesanger i timesvis etter at alle adde gått.

  sanger jeg savner er selvfølgelig disse to:

  Tri Orisky Pro Popelku (tre nøtter til askepott)-musikken:
  http://youtube.com/watch?v=HUMCqHbhq8k

  Wham - Last Christmas.
  http://youtube.com/watch?v=hUJeUAmfr6w

  det blir bare rett og slett ikke jul uten.

  SvarSlett
 14. Det skal innrømmes at diskusjonen om wham skulle med eller ei, pågikk helt til jeg trykket "post"knappen. Og enda er jeg ikke sikker på om ikke den fortjener en plass - den er jo på spillelisten...

  Tre nøtter til askepott har jeg også, både den sviskete versjonen med en mann og den egentlige nanananasangen. Fine, fine sanger. Om du ønsker deg dem andre steder enn youtube, kan de piratfikses enkelt via en epost :)

  Hva for fine sanger ramlet du over? Vil gjerne oppdateres, for Ottardamer jeg kjenner har en tendens til å spille pen musikk. Det var tross alt en av dem som spilte Joni Mitchellsangen den første julen.

  SvarSlett