søndag 7. mars 2010

den tøffeste sangen

Sister Suffragette


From: Mary Poppins
Written by: Richard M. Sherman and Robert B. Sherman

We're clearly soldiers in petticoats
And dauntless crusader for women's votes
Though we adore men individually
We agree that as a group they're rather stupid

Cast of the shackles of yesterday
Shoulder to shoulder into the fray
Our daughter's daughters will adore us
And they'll sing in grateful chorus
"Well done, sister suffragette"

From Kensington to Billingsgate
One hears the restless cries
From every corner of the land
Womenkind, arise

Political equality
And equal right with men
Take heart for Mrs. Pankhurst
Has been clapped on iron again

No more the meek and mild subservients we
We're fighting for our rights militantly
Never you fear

So cast of the shackles of yesterday
Shoulder to shoulder into the fray
Our daughter's daughters will adore us
And they'll sing in grateful chorus
"Well done...well done...well done...sister suffragette

Moren i til Jane og Michael Banks, Winifred Banks, er en blåøyd, søt karakter som latterliggjøres i Disneyfilmen Mary Poppins. Hun er også den tøffeste karakteren av dem alle, hvis du bare evner å se forbi den rollen sekstitallets Disney har plassert henne i. Hun er en suffragette, og jeg kan aldri se denne filmen, aldri høre denne sangen, uten å stemme i; well done! Sister Sufragette!

For virkelig, det er ikke engang hundre år siden norske kvinner fikk stemmerett, og Norge var ganske tidlig ute. Frankrike, for eksempel, greide ikke å innse at kvinner kunne håndtere politikk før på førtitallet - hvilket bare understreker hvilken sensasjon Simone de Beauvoir var. Som Winifred synger, "Though we adore men individually, We agree that as a group they're rather stupid", og hvor rett hun hadde. Det viktigste argumentet mot at kvinner skulle få stemme, var at de ikke kunne drive med politikk - det ville nemlig gjøre dem barnløse. Ikke fordi de ville bli for opptatt av å drive valgkamp til å være barnevakt, neida - det ville bli fysisk ufruktbare, fordi alt blodet i livmoren deres ville flomme opp til hjernen. Gud forby at kvinner tenkte!

Hundre år virker kanskje lenge siden for deg. Da skal du huske at du muligens har truffet noen som opplevde dette. Bestemoren din, for eksempel. Eller oldemoren din, hvis du er på min alder. Sjansen er ganske stor for at bestemoren eller oldemoren din var den første generasjonen som stemte i Norge. Det er ikke lenge siden, og det var ingen enkel kamp. De arresterte kvinner, folkens, fordi de demonstrerte for stemmerett. De tvangsforet dem, når de sultestreiket. Kvinner sto sammen og var soldater i kåper, og jeg, en datters datter, forguder sufragettene for min rett til å stemme, min rett til å bestemme over mitt liv, min kropp. Jeg elsker min rett til utdannelse. Jeg elsker min rett til å delta i politiske spørsmål. Det finnes noen kvinner vi skal minnes med ydmyk ære, fordi de kjempet våre kamper for hundrede år siden og gjorde dette mulig. Takk, Emmeline Pankhurst. Takk, Winifred Banks.

Gratulerer med dagen.

2 kommentarer:

  1. Gratulerer med dagen ! Fint med ungdommer som kan historie...

    SvarSlett
  2. Historie, ja... Det er en ting jeg har lært hjemmefra - glem aldri historien din! Så jeg prøver hardt.

    SvarSlett