tirsdag 30. mars 2010

Hvem er Elisabeth Moe?

Gaten min har sin helt egen krimgåte. Krimgåten heter "hvem er Elisabeth Moe?", eller kanskje "Hva hendte med Elisabeth Moe?". Gåten er skapt av en underlig huseier og den er en kilde til stor underholdning i vennekretsen. Selv de av oss som egentlig ikke liker krim tar del med stor iver, for dette er virkelig en gåte med flere løsninger, og vi har ikke kommet frem til svaret enda. Sherlock Holmes, Poirot eller Mrs. Marple, Lisbeth Salander eller Harry Hole; vi trenger en av dere.

Gåten om Elisabeth begynner en gang for noen år siden, da hun etter sigende var leietaker i et bofellesskap her i gaten. For kanskje fem år siden flyttet hun til Bergen, og ryktene vil ha det til at hun skulle studere, men kun for en periode; hun skulle komme tilbake. Derfor har dette bofellesskapet et låst rom, og lappen utenfor heter "Elisabeth Moe".
Alle lister i bofellesskapet har ni navn, åtte navn som bor der og Elisabeth Moe. Elisabeth står på vaskelistene, og leieboerne må etter tur vaske hennes runder. Skapene har en ledig hylle som tilhører Elisabeth, og dette skapet får ingen bruke. For noen måneder siden kastet leieboerne restene av melet og kaffen som Elisabeth eide, men ingen har våget å si det til huseier. Elisabeth kommer jo tilbake, kanskje snart.

Nå er det slik at huseieren til dette bofellesskapet er temmelig sprø. Et glimt av husreglementet kan fortelle deg en del. Reglementet strekker seg over to hele, dataskrevne A4sider hvorav halvparten er uthevet i fet skrift, og reglene sier ting om hvordan du skal plassere skoene i gangen, hvor ofte du skal bruke vaskemaskinen, hvor lenge , når på døgnet, hvor ofte du har lov til å ha besøk og hva dere ikke har lov til å gjøre. Og dette er kun de skrevne reglene, hun har også en del muntlige formaninger: du må tørke av alle kjørlene før du setter dem i tørkestativet, for ellers får aluminiumsplaten under stygge merker. Du får ikke vaske baderomsvasken med jiff, for kjemikaliene i såpen kan skade veggmalingen. Du skal helst ikke ha mer enn én bokhylle, og du har ikke lov til å ommøblere. Du må spørre huseier om lov dersom du ønsker deg en kommode eller en bokhylle. Du har ikke lov til å skifte de sjokkrøde gardinene, for de skal matche utenfra, men du får veldig pluss i boken dersom du skaffer deg et matchende gulvteppe. Dere tar tegningen?
Første gang hun traff meg, fikk hun et hysterisk anfall fordi hun var overbevist om jeg hadde stjålet de spesielle sandalene hennes, og dette skulle jeg ha gjort fordi jeg skulle være "morsom" på hennes bekostning. Hun forlot huset iført noen andres sko, og vendte skamfull tilbake ti minutter senere - skoene hadde stått på vaskerommet. Dette blir mellom oss, ikke sant? Ikke søren. Hun er kanskje gal, men hun er også en voksen kvinne, og voksne mennesker får ta ansvar for hvordan de behandler andre mennesker.
Det sisye halve året har hun drevet aktiv mobbing av en av leietakerne, og hun har like aktivt forsøkt å få de andre leietakerne til å tyste på henne. Gi beskjed dersom hun gjør noe galt, ikke sant? Huseier sjekker ett av de tre kjøleskapene flere ganger i uken - uanmeldt. Syv mennesker har lov til å brenne levende lys på rommet, men den åttende setter alle i fare, gjør hun ikke? Den åttende personen er uansvarlig fordi hun har laget en strek på den fem år gamle Ikeaskrivepulten, og derfor har hun fått beskjed om å erstatte det. Den åttende har for mye frukt i kjøleskapet, og hun skal ikke sette ut frukt til de andre leietakerne heller. Den åttende har for mange bøker, og hun drikker for mye te. Jeg er helt seriøs, dette er de viktigste insigelsene huseieren har kommet med. Og det er denne huseieren som stadig vender tilbake til Elisabeth, og nå har som sagt vi i vennekretsen begynt å lure - hvem er denne Elisabeth?

Etter et Googlesøk kan vi konstantere at navnet er temmelig vanlig. Det finnes diverse Elisabeth Moer, noen av dem i syttiårene og noen av dem bosatt i Sverige. Hvilken Elisabeth er den riktige? Ryktene vil også ha det til at Elisabeth har giftet seg i Bergen. Betyr det at hun skiftet navn? Elisabeth Moe er med andre ord veldig, veldig vanskelig å oppsøke, og dette er det som gjør krimgåten spennende. For hvem er Elisabeth Moe? Betaler hun fortsatt leie, slik huseier påstår? Hvorfor betaler hun i så fall denne leien? Teoriene vrimler. Eksisterer hun i det hele tatt? Er hun egentlig huseierens alter ego, en fantasiperson skapt i hennes forvirrede hjerne? Og hvis hun eksisterer, hva har skjedd med henne? Hvorfor etterlot hun en tom hybel i Trondheim? Forlot hun noensinne Trondheim, eller er det en dekkhistorie for å skjule at hun aldri forlot dette bofellesskapet? Hvorfor er rommet avlåst? Hva har egentlig skjedd skjedd med henne? En ting er i alle fall sikker sikker, hun er huseiers eksemplarleietaker: hun sliter aldri ut gulvet ved å gå på det, hun skitner aldri til kjøkkenet ved å bruke det, hun lager aldri riper i bordplatene og ikke minst, hun kjøper aldri frukt.

4 kommentarer:

 1. Årets mest spanande og mest underhaldande påskekrim.

  SvarSlett
 2. Enig. Elisabeth skaper underholdning i hverdagen. Og nå er altså signalet ute, så hvis hun eksisterer og en dag er på internett kan det jo hende athun gir et livstegn fra seg, hvem vet?

  SvarSlett
 3. Fantastisk! Jeg håper det dukker opp en løsning på dette mysteriet!

  SvarSlett
 4. Dette innlegget er helt fantastisk. :)

  SvarSlett