lørdag 12. juli 2008

De har hvit hale.

Klokken er halv fem søndag morgen. Jeg går ut av døren min, ut på den lille avsatsen med benk og skiferheller som er rett utenfor, for å hente klesvasken min for natten. Og der, fire meter fra meg, står en rev. Og den ser på meg.

Jeg har aldri sett en levende rev før. Jeg har sett en død rev, utstoppet på dyremuseum i Bergen, men det er ikke det samme. Dette var en levende rev. I flere sekunder sto den, noen få meter fra meg, og så meg rakt inn i øynene, store, svarte, blanke knappeøyne, og jeg kjente at den levde. Den levde, den pustet, og jeg sto der og lurte på om jeg hallusinerte, men hvorfor skulle jeg gjøre det? Den var rød, med litt svart i pelsen, og haletuppen var hvit. De har virkelig hvit haletipp, men det var en bitteliten haletipp - på film er den alltid større. Det kjentes uvirkelig, for i min verden finnes sånne rever først og fremst i skoger hvor mennesker ikke går, og på tv. Jeg har sett sånne rever på tv, i en barneserie som het "Flukten fra Dyreskogen" - hovedreven der hadde sånne øyne, og den så på deg slik. Og ellers Disneyfilmen Todd & Copper - der er også en rev, som ser på deg med store øyne og puster, lever. Men i et koselig nabolag fullt av pene rekkehus fulle av småborgerlige familier og boligblokker fulle av gamle mennesker, midt mellom tre studentbyer en lørdagsnatt- nei, reven passer ikke inn i dette bildet. Og likevel, der var den, halv fem i natt. Den var vakker.

10 kommentarer:

 1. Veldig rart! Men Henrik så ein gong ein jerv midt i Moholt studentby, og då kan det sikkert vere rev der òg

  SvarSlett
 2. Revar er stødt mykje mindre enn du trudde dei var. Eg hev sét ei handfull livande revar, og alle som ein var småe og med liten kvitflekk, nett som du skildrar. Cathrine såg (eg hev nemnt det) ein rev på parkeringsplassen attmed Voll.

  Eg tykkjer det er litt leidt. Dyr skal vera i skog. Ikkje på asfalt og grus. Og trafikk. Men det må ha vore ei fantastisk uppleving å råka på rev, tidlegt på morgonen, når ein kjenner seg åleine i verdi (på ein god måte, stundom ein dårleg).

  Mm.

  SvarSlett
 3. eg meinte ikkje "eg hev nemnt det", eg meinte "hev eg nemnt det?". berre so det er sagt. ;)

  SvarSlett
 4. Det var fantastisk, men litt trist, jeg kan si meg enig i det. Den virket så veldig malplassert der på grusveien, og det betyr vel at det ikke er nok skog. Men det sagt, så er jeg litt glad for å ha sett en levende rev, for jeg visste ikke at de var så fine. Og jeg, Robin Hoodfan som jeg alltid har vært, har en liten ting for rever.

  Jeg tror ikke du har nevnt reven på Voll, ikke så jeg har hørt det. Jeg håper det er den samme reven, eller at de tilhører samme hi, for jeg håper det ikke er så mange rever som flakker rundt farlige bilveier og uforstandige mennesker.

  SvarSlett
 5. "Veldig rart! Men Henrik så ein gong ein jerv midt i Moholt studentby, og då kan det sikkert vere rev der òg"

  ...Og grevling!!!

  SvarSlett
 6. ...OG DU er på sonitus. wuhu! :D

  SvarSlett
 7. Kanskje det var berre grevling, ikkje jerv? Eg er usikker.

  Det kan jo vere nok skog, men ikkje nok mat i skogen. Det er eigentleg mest truleg, for det er då skog oppover bak Dragvoll.

  SvarSlett
 8. Sonitus nå? Hm, jeg ville ikke trodd de var interesserte i rever. Men, så kjekt!

  Og ja, det er nok ikke nok mat i skogen. Og bøndene driver ikke nok hønsedrift.

  "Det var en stille sommernatt
  at reven ut av hiet smatt
  for han skulle ut på hønsejakt
  i bondens hønsehus, jah!"

  SvarSlett
 9. Reven lusker...Ta den som et tegn på at du skal gjøre som reven. Den kan befinne seg bare meteren i fra deg, men du ser den ikke. Den er rett og slett usynlig. Fordi den er ute på "oppdrag". Hvis den forholder seg rolig, er det ingen som oppdager den, og han kan med letthet hente byttet sitt etter hvert.

  Og så til det virkelige livet:Legg spesielt merke til hva andre sier, og hva de gjør...Der kan det være en viss forskjell.

  (Jfr. sjamaner)

  SvarSlett
 10. interessant vinkling! Sjamaner, sier du? Du har kanskje noe der.

  Jeg er forøvrig motstander av usynlige mennesker, og særlig jenter. Folk trenger å bli sett. Rever trenger å ikke bli sett, går jeg ut i fra, men jeg har aldri spurt. Som før forklart, jeg har bare truffet én, og vi snakket ikke så mye sammen.

  SvarSlett