onsdag 23. september 2015

Pottermore Sorting

Det er ikke ofte jeg tar Internettquizer. Livet mitt er generelt for kort for meningsløse spørreskjema som skal fortelle meg hvem jeg bør gifte meg med, hva som er mitt totem eller hvilken trancelåt fra nittitallet som best beskriver mitt liv. Men en sjelden gang dukker det opp en quiz jeg ikke kan motstå. En sånn dukket opp i dag. Banal, tenker du kanskje? Den er i alle fall ikke spesielt original, men jeg så den og fikk uendelig lyst til å sjekke om jeg har hatt rett i alle disse årene. Den besvarer nemlig et spørsmål som alle Harry Potterfans har stilt seg selv. Hvilket hus ville the Sorting Hat plassert deg i?
Det finnes et hav av disse quizene, men akkurat denne er skrevet av selveste Joanne Kathleen Rowling. Det gjør det litt mer interessant.
 
Men først, en rask innføring, eller repetisjon: Hogwart, trollmannsskolen hvor Harry Potter tar det meste av sin utdannelse, er delt inn i fire hus. I originalversjonen kalles disse Gryffinor, Ravenclaw, Hufflepuff og Slytherin.  Hvert av disse husene har noen bestemte egenskaper knyttet til seg, og alle førsteklassinger må gjennom en vurdering før de kan plasseres. Dette er det the Sorting Hat som står for, en gammel og fillete trollmannshatt med sangstemme og lang hukommelse. Hver elev får hatten på hodet, hatten ser inn i eleven og vurderer de ulike egenskapene og kvalitetene som utmerker seg. Harry Potter er for eksempel uvanlig modig, med sterkt pågangsmot. En spesielt intelligent og vitebegjærlig elev ville havnet i Ravenclaw, mens en FRPer ville havnet hos Slytherin. Det finnes ikke en Harry Potterfan som ikke har tenkt gjennom hvor hun helst vil høre hjemme. 

Det siste huset, Hufflepuff, har alltid vært mitt hjem. Dette er det minst prangende huset, og ved første øyekast ser det nesten tafatt ut. Her havner nemlig de som ikke utmerker seg; de som verken er supersmarte, uredde eller ambisiøse [rasister]. Her havner de som ikke passer inn i noen av de andre husene. Hufflepuff er det huset som gjenspeiler Marte Svenneruds «Ittno knussel, je tæk dom aille sju".  Referansen til Barbra Ring er ikke tatt ut av luften, for her handler det om å være raus.
Det er hit jeg alltid har ønsket meg. For her, i dette inkluderende fellesskapet, er det plass til sånne som meg: de uten konkurranseinstinkt, men som til gjengjeld er lojale og trofaste, de som verdsetter rettferdighet og aksept. Jeg har alltid vært litt trist over at ingen i Harry Potters vennekrets ble bedre kjent med sine Hufflepuffskolekamerater, for så vidt jeg husker får vi aldri se innsiden av akkurat dette huset. Jeg mistenker at det finnes runde bord og sofakroker hvor elevene dikter fortellinger til hverandre.

I alle fall: jeg tok en quiz. Jeg var sikkert inspirert av de siste måneders uungåelige valgkampsspørsmål.  Dette var en triveligere quiz enn noen valgomat, for den stilte sånne spørsmål som " You enter an enchanted garden. What would you be most curious to examine first?" og "Once every century, the Flutterby bush produces flowers that adapt their scent to attract the unwary. If it lured you, it would smell of..." Og med alle mine svar, som at Flutterby bush nok lukter av hjemme, og at Dragon Pox Cure er viktigere enn skoleprotokoller, fikk jeg et nærmest entydig svar.
 
Pottermore Sorting Quiz (all possible questions)
Your Result: HUFFLEPUFF!
 
(Små barn og gleder: Det ble jeg faktisk glad for.)
 
74%
 !
 
Ingen tvil, med andre ord. J.K. Rowling har talt. Jeg kjenner på den gode tryggheten når J.K.Rowlings vurdering av meg sammenfaller med min egen. Det er sånn et barn av Harry Pottergenerasjonen vet om de kjenner seg selv: de gjetter riktig hus.

5 kommentarer:

 1. Ah, for et nydelig innlegg. Jeg rett og slett er helt enig med deg om at Hufflepuff er et fantastisk hus. Har aldri sett på Huffelpuff som et puslete hus, men et sterkt, tolerant og inkluderende hus. Det er også de Rowling har faktisk gitt oss en pekepinn på hvordan det ser ut på fellesrommet:

  « It is a very cosy and welcoming place, as dissimilar as possible from Snape’s dungeon. Lots of yellow hangings, and fat armchairs, and little underground tunnels leading to the dormitories, all of which have perfectly round doors, like barrel tops.
  http://www.the-leaky-cauldron.org/2007/7/30/j-k-rowling-web-chat-transcript

  Ellers forteller valghatten oss noe om hvor grunnleggende fundamentet om likeverd er I dette huset:
  Said Hufflepuff, “I’ll teach the lot
  And treat them just the same.”
  Og jeg mener å huske at under kampen på Hogwarts var det flest fra Huffelpuff som var igjen for å kjempe. Men her er jeg ikke helt sikker.
  Selv ble jeg av Pottermore plassert i Ravenclaw.

  SvarSlett
 2. Ja, det er nettopp dét: Hufflepuff har plass til alle. Det speiler livsinnstillingen min om at det sterkeste samfunnet er det som har plass til alle og som lar alle bidra med det de kan. Det er da en får et helhetlig, sterkt fellesskap med flest kvaliteter. Og jeg tror så gjerne at det er et varmt sted som ønsker velkommen. Dessuten, det var det jeg sa! Store lenestoler (jeg sa rett nok sofa) og best av alt, runde døråpninger. Åpenbart huset for meg.

  Det står ganske mye respekt av Ravenclaw også, synes jeg. Nest etter Hufflepuff er det der jeg helst skulle vært. At du hører hjemme der, er jeg ikke i tvil om. Du skulle heller fått komme på besøk og sittet i en myk lenestol, så kunne vi lest hver vår bok foran peisen.

  SvarSlett
 3. Ah, jeg elsker verdiene dine og de speiler mine. Jeg er heller ikke overrasket over å havne i Ravenclaw og ble ikke overrasket over å havne der. Klart jeg ville besøkt dere ofte, og dere måtte også se over våre bokhyller. :) Du og jeg og lenestol foran peisen hos dere høres supert ut.

  SvarSlett
 4. Ja, for som JK sa: alle ble invitert og alle var vi der sammen og selvfølgelig inni hodene våre men det gjør det ikke mindre virkelig. :)

  SvarSlett