tirsdag 25. mai 2010

Sure miner

Margerete Munthe er en kilde til stor glede. Hun er kjent for en og annen velkjent barneregle, "nei, nei gutt!" er for eksempel hennes. Ellers har hun skrevet noen allfavoritter, type "Vi har ei tulle", "gråpus har fire små" og "å, jeg vet en seter", for ikke å snakke om "17. mai er jeg så gla' i", "På låven sitter nissen" og "hurra for deg". Margrete Munthe har infiltrert hele den norske barnekulturen de siste hundrede årene, og med all mulig rett - hun er fantastisk. Jeg hørte en gang rykter om at hun var kjent som en stor og barnevennlig pedagog i sin samtid, men ut fra min historiske forståelse er hun en perle, en uovertruffen dronning av pekefingre.

Ja, noen av sangene hennes er søte. Vet dere hvordan jeg sjekker hver gang jeg finner en sang som jeg lurer på om hun har skrevet? Jeg ser etter "du"! Nesten alle sangene hennes inneholder et "du" eller to, lagt inn for å opprettholde rytmen og kanskje av estetiske grunner. "Åh, at jeg kan du, elske mitt land, du", eller en av mine favoritter; "jeg strever så med mine små, du", der "du" har sneket seg inn allerede i tittelen. Denne siste er en favoritt av mange grunner, men først og fremst på grunn av siste verset;

"Og så er den minste ikke snill, du.
Hun vil slettes ikke sitte still, du.
Tenker lille Lise
må få litt av rise',
for jeg skjønner nok at det må til, du.
Mine små, du,
pleier få, du,
og jeg synes at det hjelper så, du!"

Dere ser hva jeg mener med du? Og teksten er jo fantastisk. "Lille Lise" får ris, og det hjelper så veldig. Jeg vil påstå at poesien hennes på enkelte områder er litt utgått på dato.
Jeg har en favoritt som er hevet over alle andre. Den slår beina galant under sangen om "jeg skriker ikke jeg! fordi om mor har gått fra meg", eller sangen om hvordan "når det står kaker og sånt på bordet, og de skal spise noe godt, de store, så må vi ikke stå rundt og be!" Det er èn sang som er bedre enn de alle, og det er sangen om når du gråter:


Nei, hva er dette for sure miner,
nei, jammen tror jeg du står og griner
Husk på at når du er sur og lei
:/: så kan jo ingen bli glad i deg!:/:

Så tørk nå av deg det sure fjeset
Og tørr så øyne og kinn og nese
For skrikerunger det har vi nok:
:/: på Bloksberg sitter en diger flokk :/:


Dette er barneoppdragelse på sitt aller, aller beste. Hun er så munter, denne Margrete. Og hun har laget ypperlig musikk til eksamenslesning.

7 kommentarer:

 1. Hadde stor glede av kantinesyngingen her om dagen og da gleder dette innlegget meg stort. " Grominnlegg";)

  At ho også skreiv den " Den gamle nissen satt så trist, på låven julekveld" har faktisk ikke slått meg. For den husker jeg utrolig godt.

  Vesle kaja og vesle Maja er jeg nå sikker på at var en barnehagesang, siden en av mine medstudenter ( i den grad vi kan kalle barnehagebarn studenter. ) fra barnehagen også husker den.

  ;)

  SvarSlett
 2. Er det ikke rart, hva vi kan grave frem fra da vi var bittebittesmå?

  SvarSlett
 3. Noko anna som er rart er at Munthe er frå Elverum. Munthegarden ligg ein snau hundeluftetur frå heimen.
  Noko endå rarare er at Ivar Aasen skreiv tonen til "Hurra for deg". Eller, han skreiv'n til noko anna, eller nytta ein tone som alt fanst, og det gjorde ho òg. Men han var fyrst:

  Her er det Land, som hugar meg best,
  og hit hev’ eg lengtat lenge;
  her var det stødt, som Hugen var fest
  og gjekk i sitt gamle Gjenge.
  Vida hev’ eg flutt og faret i Kring,
  aldri saag eg slike hyggjelege Ting,
  Ja, myket hev’ eg seet,
  og meir hev’ eg frett,
  men her hev’ eg seet det beste.

  SvarSlett
 4. Visste jeg det ikke! Jeg visste hun var fra Elverum, men jeg visste ikke at han Ivar hadde valgt ut melodien, eller laget et sånt fint vers! Ivar går Margrete en lang, lang gang.

  SvarSlett
 5. I går kom eg til å tenkja på "Tenk at gråpus har fire små", og så innbilte eg meg at han gjekk slik: "Å, tenk at gråpus har fire små, du. De ligger her i denne kurven. En sort, en hvit og to lysegrå, du. Ja se, her er de hele hurven". Men det var vel ikkje fru Munthe som skreiv den?

  SvarSlett
 6. Det var det vel! Tror jeg. De sa så på internett. Og hvis den har du i seg er det garantert henne.Det er en av de små sangene hennes som faktisk er søte, og som nesten får deg til å glemme de sure minene.

  SvarSlett
 7. Jo da, gråpussangen er hennes. Fine og søte sangen:)

  SvarSlett