onsdag 17. juni 2009

Vold mot alt som er vakkert

Jeg ble glad i Jokke og sangene hans en sommer for flere år siden. "Alt kan repareres"albumet festet seg i brystet mitt, og han som alltid går havnet raskt på sommersanglistene mine. Jeg regner Jokke for å være en av de finere, norske poetene opp gjennom tidene, fordi han skrev nådeløst, sårbart og bunnløst ærlig, fordi han skrev kjærlighetsdikt uten å bruke en eneste klisje, fordi han dynket alt i selvironi og fordi han bestandig hadde en krass, liten snert mot alle som måtte se ned på ham. På Sandviken Psykiatrisk har noen risset inn i en skapdør "kan alle de som føler seg vellykka være så snill å gå hjem, og jeg har knapt nok aldri følt meg så truffet som da jeg som pårørende leste den linjen. Jokke kalte seg en verdiløs mann, og nettopp derfor greide han å gi en følelse av egenverdi til dem som ellers følte seg som skrap.
Det er bare en sangtekst av Jokke jeg virkelig har hatt problemer med. Jeg er en sommerperson. Jeg trives aldri så godt som når jeg kan drikke sterkt solskinn og få fregner. Om vinteren føler jeg meg mutt, dyster og klar for å gå i hi. Om sommeren føler jeg meg sprudlende, munter og klar for å erobre verden. "Her kommer vinteren" er derfor ikke et slagrop jeg kan trives godt med.

DEt gjelder tydeligvis også tre unge damer på 17, 18 år. Jentegruppen Tiara har erklært seg selv som "Jokke- fans", og for å "hylle ham" har de omskrevet nettopp "her kommer vinteren" til å bli en sommerhit. Jeg fant en link til denne låten på fjesbok, og noen hadde kommentert at de trodde dette var en parodi. Jeg skulle ønske at det var den første konklusjonen jeg hadde kommet til også. Å skylde dette på en parodi er å vise et snev av tiltro til menneskeheten. Problemet er at jeg har ingen tiltro til menneskeheten, ikke når den presenteres i form av plastikksminkede jenter som i følge seg selv "har vært modeller, men de lager ikke modellpop, altså!"
Det hører med til historien at de spurte om lov til å omskrive låten, og fikk beskjed om at det fikk de ikke, etter sigende fordi ingen får lov til å omskrive Jokkelåter. Jeg vet ikke, jeg. Det kan nok stemme at ingen får lov til slikt. Det kan jo også være at noen hørte hva Tiara hadde tenkt å gjøre, og vred seg i smerte.
Ingen skal si at ikke attenårige monstre har tæl, for trass i avslag har de laget sangen ferdig, og spilt inn video - i håp om å bli en kjempesuksess likevel. Hvis jeg, og Jokke for den saks skyld, hadde trodd veldig mye på livet etter døden, ville han nok snudd seg i like mye smerte som jeg gjør. Jeg velger ABBA på blokkfløyte - hvilket jeg altså allerede har - når som helst over dette.

9 kommentarer:

 1. Men her kommer vinter'n er da ikke en ode til vinteren, er den det da?

  SvarSlett
 2. Oh my gad. Det var mykje verre enn eg trudde. Fyttigrisen så fælt.

  SvarSlett
 3. Hm, kanskje jeg har misforstått hele teksten? Den går jo ut på at sommeren innebærer munterhet, avkledthet og at vinteren, hvor en kan gjemme seg bort og slappe av er så mye bedre? Hvis jeg har misforstått hele - og det kan det utmerket tenkes at jeg har - vil jeg ha det oppklart snarest.

  Og Lone, det er faktisk omtrent så ille at du ikke ville tro det var mulig å gjennomføre. Dette er ondskap. Dette er hvorfor Fanajenter burde knebles og sperres inne i hver sine respektive luksusleiligheter.

  SvarSlett
 4. DRITTUNGER! Gidder ikke si mer.

  SvarSlett
 5. Disse jentene har jo sin egen blogg også..., vet ikke helt om jeg blir overbevist....

  http://tiarajentene.blogg.no/

  SvarSlett
 6. Hei hei!

  Skjønner at du ikke liker sangen, det får du selvsagt lov til :)

  Men bare et par faktafeil som jeg ville rette opp (kall meg gjerne et petimeter, kan ikke noe for det, beklager)

  1) Vi har aldri sagt at vi har jobbet som modeller. Vi ble spurt om vi gikk i sporene til Linni, Negar, Lene Alexandra osv, og det sa vi klart NEI til, fordi vi ikke kommer til å kle av oss eller spille på noe sensuelt. Men vi har såvidt vært innom modellverdenen, og det nevnte vi når journalisten spurte. At han valgte å skrive at vi "jobber som modeller" er ikke vår feil ;)

  2) Vi har aldri tenkt til å gi ut låten noe sted eller forsøke tjene penger på den, så det stemmer ikke at vi bad om lov til å skrive den om - det trengte vi ikke så lenge det ikke var en kommersiel låt.

  3) Vi laget ikke sangen "i håp om at det skulle bli en kjempesuksess", vi lagde den som et prøveprosjekt.

  Så hele denne sangen og opplegget rundt det har for vår del aldri vært ment som noe offentlig prosjekt, men for oss å trene på samarbeid og synging/musikkvideomekking som jentegruppe.

  Hvis du lurer på noe mer/har flere kommentarer, stikk gjerne innom min blogg også :)

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 7. Jeg synes jenteversjonen er søt, jeg - men så er jeg også en enkel sjel.

  Du har vel ikke misforstått. Det kommer kanskje an på hvordan man leser teksten. Jeg har alltid følt meg hjemme i den fordi jeg har det sånn selv: Jeg hater snø, ski og kulde, - men jeg liker vinteren fordi jeg kan være inne og gjøre det jeg vil. Har du et kjøleskap, har du en TV - er vel ikke akkurat å elske vintereventyret.

  SvarSlett
 8. .. men det er en spøk, sant?

  SvarSlett
 9. Åh. Livet Leker - jeg blir ikke sjarmert, jeg blir forskrekket og en smule krass. Hvilket kan synes.

  Caroline: Beklager at jeg ikke har svart deg tidligere. Det var meningen. Det første jeg tenkte da jeg leste kommentaren din, og tilsvarende kommentarer som jeg har sett at du har postet rundt omkring, var "steike, så tøff hun er!" Jeg liker virkelig ikke sangen, og jeg opplever det som stikk i strid med det meste Jokke står for, men det er likevel veldig stilig av deg å kommentere, stå opp for det du mener. Jeg er glad du oppretter faktafeilene også, jeg har sansen for presis info en gang i blant.

  Kristian: det er ikke spøk, men sangen er så vidt jeg har skjønt fjernet fra Youtube. Og hvor modig Caroline enn er, så er det godt for samfunnet.

  SvarSlett