onsdag 24. desember 2008

juleoppskrift

Julen i fjor var fin. Jeg hadde rukket å bake sju sorter kaker, muligens åtte, og det i relativt god tid før julaften. Jeg fikk en plate med sanger av Rudolf Nilsen, så "tre nøtter til askepott" og spiste middag med lillesøsken, mamma og Kristian. Jeg husker jeg kjente meg lykkelig over å ha familien rundt meg.

Jeg har tenkt mye på denne julen. Jeg visste at hele familien min ville bli spredt for alle vinder, min mor i syden, mine søsken hos faren og jeg? For under to uker siden visste jeg ikke sikkert hvor, eller med hvem, jeg skulle feire jul. Natt til julaften bakte jeg seks sorter kaker. Det er første gang at jeg jukser og erstatter den siste sorten med kjøpte pepperkaker. Da jeg våknet i morges, betalte jeg prisen for å jukse: tvskjermen ville bare vise svart stjernehimmel og "intet signal", og det første hunden gjorde var å stikke av. Gulvet trengte å vaskes. Jeg satt meg ned foran dataskjermen og arbeidet.

Så, i formiddag, kom Kristian inn døren med en stor sekk med tørr ved. På ryggen hadde han en svart veske med en datamaskin, og på den datamaskinen lå zombiefilmene Resident Evil 1, 2 og 3. I ovnen plasserte jeg en ribbe, og vi spøkte masse mens den stekte, for ingen av oss hadde noensinne gjort dette før. Det var vårt forsøk på å lage en utradisjonell jul.
Vi stresset aldri, og vi prøvde aldri å lage et krampeaktig glansbilde. På juletreet hang det 24 lys egenhendig kjøpt på Nille, og i toppen hang den juleengelen Silje laget. Under treet lå gaver. Da jeg åpnet gaven fra min søster, kom jeg på noe jeg hadde drømt om og håpet på, men glemt i alt julekaoset. Jeg drømte om å brenne røkelse på julaften, røkelse og levende lys og fyr i peisen. I gaven fra min søster lå en pakke røkelse.
På høyttalerne spilte juleplaten Kristian fikk av meg, og vi lo masse av hvor mye te jeg fikk, og aller mest av tyggismaskinen han fikk. I mai, når jeg trenger å våkne, trenger å kjenne litt politisk energi flomme gjennom kroppen, da skal jeg spille julegaven fra ham, alt jeg måtte trenge av Ebba Grön. Julegaven fra Silje spiller jeg allerede, fra henne fikk jeg nemlig et julekort som varmet meg ned i tærne, som krøllet seg allerede, og et cdcover - med to cder - med tre cder, faktisk - alle de tre albumene av 5 Hand Reel jeg har ønsket meg mest.

For noen dager siden traff jeg min magiske venn, den sprø mannen med pegasussmykker og lysende vifter. Jeg fortalte ham om planene, og han responderte umiddelbart med "good for you! It will be your Christmas, then". Han er en veldig klok mann, og han fikk helt rett. Julaften i år har vært en julaften etter min oppskrift, med ingredienser nøye valgt ut av Kristian og meg. Nettopp fordi vi brøt med mange av de vanligste juletradisjonene, nettopp fordi vi løste opp i det stramme skjemaet som gjerne er julaften, har dette kjentes som en spesiell kveld. Den har vært den beste på mange, mange år.

10 kommentarer:

 1. Så bra da! Det hjelper av og til (og oftere enn man tror) å bryte opp gamle tradisjoner og lage seg nye, og egne. Og Emil og Maria fikk også tyggismaskin....
  Ble ribben god? God jul og velkommen innom nårsomhelst, begge to.

  SvarSlett
 2. Jeg fikk 5 Hand Reel! Hun er så nydelig at jeg kunne... Jeg vet ikke hva jeg kunne. 5 Hand Reel!

  Ribben ble fantastisk, og det viste seg at jeg kjøpte nøyaktig nok surkål. Madame Espelid Hovig har svaret på alt.

  SvarSlett
 3. Phu, ingen ny "Klaus" altså, bare gode, "gamle" Kristian ! Begynte å lure på hvem du hadde rotet deg bort i, hehe ! Santa Klaus, f eks

  (Flau innrømmelse: Jeg aner ikke hva 5 Hand Reel er. Men samma det)

  SvarSlett
 4. Hvem, ikke hva. 5 Hand Reel, altså.

  SvarSlett
 5. Det er fullstendig forståelig, Erna. Ingen vet hvem 5 Hand Reel er, men jeg har gjort det til en av mine misjoner å spre det gode budskap. Det er et skotsk/irsk/britisk band som spilte mye sanger av Robert Burns. Hovedkomponenter er fantastisk koring, nydelig gitar og svimlende strykere. Ser du noen uker bakover i postene mine, vil du finne en post som heter "my love is like a melodie" - det er et youtubeklipp med nettopp en av Robert Burns sanger, "My love is like a red, red rose". (Og nå er den tilgjengelig som priatkopi også, takket være meg. Og min venn Bjarke.)

  SvarSlett
 6. og hvis du ellinor , ville rippet 5 hand reel ned på mp3 og sendt til meg, så skal jaggu resten av katalogen deres også bli lagt ut til allmenn nedlastning....
  Visste du forresten at de har spilt i norge? I 1980 tror jeg det var, på kroa i bø i telemark.....skulle ikke forundre meg om de vi har kjøpt hus av faktisk VAR der....tror nesten jeg må spørre dem....de har vært på omtrent ALT av sånt siste par tiår...

  SvarSlett
 7. Men det er jo før min tid! Fysj. Det er fanden å være så ung.

  Jeg skal forøvrig se hva vi kan ordne. Ellers tenkte jeg å spørre Bjarke pent en gang til, du kan forhåpentligvis laste det ned selv om et par ukers tid.

  SvarSlett
 8. Sjå der, du! So gjekk det fint lika vel. Du var jo so tankefull og uviss på koss denne joli kom til å verta.
  Det gler meg stort at det vart ein finfin kveld. :)

  SvarSlett
 9. Det var nydelig. Jeg håper din julekveld ble like varm og vennlig og familiær som forventet? Peisbål og fine gaver og mennesker som er glade i hverandre?

  Jeg elsker bokstova di. Hold frem med den, hva du enn gjør! Jeg vil spre den til alle som måtte ha interesse. Og Silje har rett, det er det beste navnet.

  SvarSlett
 10. Bare en sann pirat legger ut julepressangene på Piratebay i samme øyeblikk som du fikk de.

  SvarSlett