mandag 9. juni 2008

fortellerens hemmelighet

I dag kom musen over meg igjen, den der greske dere vet. Men fordi jeg prøver å skrive om andre ting enn den vanskelige kjærligheten, som selv jeg begynner å bli litt lei av, har jeg latt meg lede mot større tanker enn mine egne. Heder og ære hvis noen skjønner hvem jeg har lest og latt meg inspirere av. Alle kreative forslag vil forøvrig belønnes med applaus:)


Fortelleren forteller våkne historier
I århundrer har fortelleren fortalt
og nå, ved gravsteinen
med et fuktig glimt i øyet
har han bestemt seg for å lese
sin siste fortelling for folket

7 kommentarer:

  1. Äh. No gjer du det vanskelegt for meg.

    Fyrst skal det segjast at ordi "forteller", "fuktig" og "gravsten" leider meg til norske, drikkeglade studentar på 1700-talet, med galgenhumor som fåe. "Det Norske Selskab" og sliktno'. Men eg slær det frå meg.

    Når du nemner "gresk" so tenkjer eg at dette kann vera inspirert av ein eller annan grekar med snert i. Men eg kjenner so lite til den greske bokheimen at eg ikkje kann koma med framlegg der. Eg kann berre filosofar frå ex-phil-bøkene. Men prøv att til hausten!

    Hm. Ja. Eg veit liksom kva slags type litteratur du hev lese, men ikkje kven som hev skrive. Dimed vel eg eit vilkårlegt namn frå skallen, og vonar det er so kreativt at du klappar læll:


    DU HEV LESE _HALLSTEIN BRONSKIMLET d.a.y. (den aller yngste)_ HAN ER EIT FORFATTARGENI FRÅ SUNNMØRE OG SEGJER AT HAN ER EIN AV DEI FIRE STORE OG STORVERKET HANS ER "EG BASKA MEG TRØYT", OG NOKRE UTVALDE LINOR ER:

    Og stappa kaldgraut i strikkevåtta
    Å tikka pulla og fjog og vindfus

    HAU SANN!

    SvarSlett
  2. Stor applaus! Fra hjertet! Ikke bare var det kreativt, det var kjempekreativt! Og en mengde gode forslag! Klapp, klapp, klapp, trampeklapp. Jeg har selvsagt lest drikkeglade 1700tallsstudenter fra Norge, og kost meg med dem sådan, men det var ikke dem jeg tenkte på. Vel så mye har jeg lest greske forfattere fra totusen år før der igjen, og jeg gleder meg til du leser dem du også,så kan vi snakke om dem i kantinen, men det var ikke dem heller som inspirerte meg. Og det siste alternativet har jeg ikke hørt om en gang, men det skal jeg jaggu gjøre! Jeg liker at vi liker litteratur som lukter og smaker og kjennes begge to!

    Du slipper ikke helt unna, likevel, for du har faktisk gode forutsetninger for å knekke gåten. Du har nemlig lest den teksten jeg tenkte på, senest nå i vår, og diskutert den med både meg og den vakre rødtoppen. Hvis jeg ber deg ta en titt på tittelen, med vekt på første ord, hinter om å analysere hva jeg skriver (det er flere stikkord i teksten) og mumler i bloggøret ditt at det er snakk om marxistisk teori uten det minste snev av Marx?

    Dette var artig. Flere forslag?

    SvarSlett
  3. Ja. Med ordet "forteller" so kjem eg sjølvsagt innpå Walter Benjamin og stykket "Fortelleren". Um dét er rett, so vonar eg du hev bolk VII i tankane, det er ein av yndlingsstykki mine, av alle pensumtekster. Der hev me jaggu ein grekar òg, Herodot.

    Forteljingi kann ikkje brukast upp. Ho skapar "undring og ettertanke".

    Er eg inne på noko? Forteljingi er ikkje ferdugt tolka, alle korti er ikkje lagde på bordet.

    Eg tenkte nett på denne bolken for tvo dagar sidan, då eg las barneforteljingar av Leo Tolstoj (!). Eg tenkte: "Jøss, dette er ein ekte forteljar."

    Hm. Ja. Men dette fuktige og "siste forteljing" og slikt leider meg litt uti vilska.

    Hm. Men du held hjernen min vaken og verkande i sumarvarmen, det er gildt. Hald fram med det! :p

    SvarSlett
  4. Aj aj! Trampeklapp til tusen! Visste jeg det ikke, at du kom til å knekke det til slutt. Benjamin, ja. Nettopp mannen jeg hadde i tankene. Spennende, spennende tanker. Men hva angår "siste fortelling" - han skriver jo om hvordan fortelleren er iferd med å forsvinne, til fordel for det ensomme forholdet forfatter/roman/leser. Derav ordet "lese" på slutten - for han sørger jo sånn over fortellerens død og disse sørens romanenes ensomhet :)

    SvarSlett
  5. Aha! Ja, då heng eg med. Dessutan er me dette med at dei som er daudsens hev flaumar av forteljingar i seg.

    Eg ynskjer eg livde i ei tid med livande forteljingar. Det er so lett å gløyma kor mykje innverknad det hev på tankane og dagane og livet in general.

    Men, so hev eg
    1) deg til å minna meg um alt det væne i forteljingane;
    2) ein planet med millonar av bøker.

    Å tikka pulla,
    du er dessutan ein drivande god forteljar - ljos livande!

    SvarSlett
  6. Gode forteljar, min gode ven Karoline sagde at boki "Typografi og skrift" av Øyvind Rannem er noko å sjå i dersom du er huga på typografi og setting og slikt. Kanskje ho finst på Tapir?

    SvarSlett
  7. Det skal straks og ganske snart undersøkes, for typografi, det er artige saker! Skjønt det må nok vente litt, for hvis jeg går inn på tapir får jeg lyst til å handle, og det må jeg vente med til jeg har vært i Bergen.

    Jeg vet forøvrig akkurat hva du mener med å leve i en tid med levende fortellinger. Det er en av de tingene ved Astrid Lindgrens episke fortellinger som tiltrekker meg mest, dette med fortellinger fulle av leirbål og historier.
    Men det at vi er født inn i en samtid full av skrevet tekst, betyr vel ikke at vi ikke kan prøve å gjøre noe med det? Hva annet er det egentlig vi gjør, når vi gjenskaper vår egen historie i en fortelling som kan presenteres for andre, enten det skjer som blogging eller som lavmælte kveldssamtaler i junisolskinn? Jeg synes vi er en gjeng full av levende fortellinger, vi er levende legender i hverandres liv, og det liker jeg godt.

    SvarSlett